Noordshow 2019

49241480_961546580708248_6614592365640286208_n

Het is 3 januari 2019 en in de TT-hal van Assen vindt de Noordshow plaats. Bij binnenkomst rond kwart voor 8 komen al mens naar je toe om je de beste wensen over te brengen. Een mooi weerzien met collega’s en fok vrienden. Kijkend in de hal zie je onze nieuwe aanwinst aan het plafond prijken. Een promotiezeil 2 zijdig bedrukt met ons logo. Zo kunnen onze liefhebbers meteen zien waar onze clubrassen zich bevinden.

Na snel een broodje en een kop koffie naar binnen gewerkt te hebben ga ik met mijn schrijver en aandrager aan de slag met keuren.

Was het bij de vorige Noordshow nog dat ik schreef dat de Groot Chinchilla’s forser en zwaarder mochten zijn hoopte ik dat deze woorden invloed hadden gehad. En zowaar de dieren die er waren zaten allen zwaarder in hun gewicht. De Groot Chinchilla’s waren van een gemiddeld goede kwaliteit. Dat wil niet zeggen dat er nog een slag is te slaan, doch ik was aangenaam verrast. In de Jonge rammen 2 x een ZG en bij de drie voedsters 1x G, 1x ZG en ook een Fraai dier met een goede Pels en goede kleur kon ik een F geven. Noch een paar onsjes te gaan en dan ben ik ervan overtuigd dat we het komende seizoen de Groot Chinchilla’s te zien krijgen die we willen hebben. Aan de fokkers ga zeker zo door, jullie zijn op een heel goede weg.

Onze Van Beveren is een beetje ons boegbeeld aan het worden. Het ras heeft het niet gemakkelijk doch wel een aantal echte liefhebbers die het ras koesteren. Wij denken dat we ons meer erop moeten gaan richten om het mandoline Type en de volle bouw goed te bewaken. Er waren er 2 absent waardoor er in totaal maar 6 dieren ter keuring konden worden gebracht. 1 x o, 2x G, 2x ZG en 1x F was het uiteindelijke resultaat. Punten van aandacht zijn de pelsstructuur en de dichtheid van de pels. Tevens in de bouw er op blijven letten dat de dijen ook goed gevuld dienen te zijn. Dit ras verdiend het om aandacht te blijven krijgen.

Op naar de Zilvervossen. Dit jaar in aantal minder dan vorig jaar maar wel allemaal aanwezig. Echter alleen in de kleur zwart. Was het vorig jaar nog dat ik een Zilvervos beste van mijn keuring kon en mocht maken. Kon ik hem dit jaar niet in dit ras vinden. Bij de 6 rammen 2x een ZG een ram werd mooiste met een F 96 doch hier zaten nog enkele spitsen in het dek wat met conditioneren gemakkelijk was voorkomen. 2 dieren waren te zwaar en 1 dier liet een witte pluis zien, waardoor er 3x uitsluiting werd gegeven. Bij de 6 voedsters hoopte ik ook een hoger predicaat te kunnen geven, doch naast de 2x ZG moest ik helaas 3x o geven vanwege wam en 1 x vanwege een niet ontwikkelde staart. Met de komst van 2 fokkers en het herstel van onze nestor van de Zilvervossen Wim Lindeboom hoop ik dat we het volgend jaar weer de positieve kant op kunnen.

Na het genot van een lekkere kop koffie gaan we verder met de 11 Marters. In de kleur midden blauw 4 stuks. We starten met een Man Oud die ik kan belonen met een F95,5 , uiteindelijk ook de raswinnaar. Dit dier mocht in de pels iets fijner. De drie voedsters kregen allen ZG. Dit predicaat werd ook aan alle andere Marters uitgedeeld. Bij de midden Geel Marters dieren in Type en Bouw prima. Hier en daar opmerkingen in de pels. Doch enkelen waarbij de rugband duidelijker, beter en sterker kon zijn. En enkele dieren waarbij de rugband ongelijk was en iets vlekkerig. Qua Type en bouw zit het bij de Marters wel goed. De kwaliteit heeft bij dit ras iets ingeboet. De enkele Midden Sepia Marter was een mooi dier doch in zijn gehele verschijning iets aan de donkere kant.

Nu maken wij ons op voor de Klein Chinchilla’s. Een ras wat wel gedijd bij de verandering van de pelslengte. In aanloop van de show al enkele malen succesvol gebleken in den lande. De 2 eerste oude rammen waren in gewicht te zwaar. En de 3de kon ik belonen met een ZG. In de 7 jonge rammen 1 x O en 2x ZG en 4 dieren met F waarvan 1x met F97. Dit dier werd mooiste ram doch was iets over zijn top en begon al in zijn borst weer te ruien. In de voedsters vond ik de Fraaiste van mijn keuring. 2x G en 1x ZG en 2xF. Fraaiste voedster F97 kon het in de eindjury niet waarmaken. Bij enkele dieren als aandacht de pelsdichtheid. Het blijft een ras wat absoluut meer aanhang verdient.

Na de door de Noordshow goed verzorgde lunch konden we weer verder met de Zwartgrannen. Ingeschreven 6 rammen en 5 voedsters. Ook hier kunnen we zeggen dat dit aantal absoluut aan de magere kant is. Bij de rammen 2xO, 2x ZG en 2x F. Bij de voedsters 1x G, 2x ZG en 1x F. Beste werd een jonge ram met F95,5. Algemeen gezien laten we het liggen bij de oorstructuur en oorlengte. 10 cm is toch het ideaal. Met name in de pelzen opmerkingen als voller in dichtheid en de elasticiteit sterker. Een korte en elastische pels laat ook een betere waas en kleur zien. In dekkleur 1 dier uitgesloten vanwege te weinig waas. De nagelkleur is erg zwak in deze groep. Import vanuit onze oosterburen zal nodig zijn om het ras weer op de kaart te krijgen.

De afsluiting met de 3 Parelgrijs van Halle leverde 3x het predicaat ZG op. De diertjes waren door de fokker goed geshowd dit jaar en dit kon je in alles merken. 3x ZG was het resultaat. Met de komst van nog eens 2 extra fokkers hopen we het volgend jaar meer dieren in de kooien te krijgen en de kwaliteit te gaan waarborgen.

Alle PR en inspanningen hebben ertoe geleid dat er meer fokkers onze club vinden. Wij zijn ons ervan bewust dat de inzendingen vanuit het zuiden en westen van ons land zijn uitgebleven. Hierdoor wordt er mijns inziens een verkeerd beeld geschept. Wellicht moeten wij ons als bestuur eens gaan beraden wat wij eraan zouden kunnen bijdragen om dit tij te keren. De Noordshow verdient het om voldoende inschrijvingen te krijgen. Chapeau aan de organisatie die er zeker iets moois van heeft gemaakt. Ik wil mijn schrijver en aandrager bedanken voor hun positieve inzet.

Met vriendelijke groet

Eric Maas