Standaard Klein chinchilla

Het land van oorsprong is Frankrijk. Is in Nederland erkend in 1927.

Genetische symbolen:

ABcchDE (Int.)                                    achiBCDG (Duits)

ABcchDE                                              achiBCDG

 

Puntenschaal Groep 1. Kleur

Pos. Onderdeel Punten
1 Gewicht 10
2 Type, bouw en stelling 20
3 Pels en pelsconditie 20
4 Kop en oren 15
5 Dek- en buikkleur 15
6 Tussen- en grondkleur 15
7 Lichaamsconditie en verzorging 5
  Totaal 100

 

Gewicht

Het gewicht is 2,25 tot 3,00 kg. Puntenschaal voor het gewicht:

Gew. (kg) 2,25-2,35 2,40-2,50 2,60-3,00
Punten 8 9 10

 

Type, bouw en stelling

Het type is geblokt (typegroep D) met zeer goed gevulde voor- en achterhand. De nek is kort, zogenaamd halsloos type. De benen zijn kort en stevig. Het ras is middelhoog gesteld. Een juiste stelling toont de aanwezige rasadel.

 

Pels en pelsconditie

De pels is van normale lengte, zeer dicht ingeplant en zeer rijk aan onderhaar. De dek- en grannenharen zijn enigszins elastisch van structuur.
Pelsconditie: zie het algemene gedeelte.

 

Kop en oren

De kop is krachtig ontwikkeld met een breed voorhoofd, goed ontwikkeld neusbeen, brede snuit en goed ontwikkelde kaken en wangen. De oren zijn stevig van structuur met lepelvormig af- geronde oortoppen, zijn goed behaard en worden V-vormig gedragen.De oorlengte is 9 – 11 cm, ideaal is 10 cm. Het geheel in harmonie met het lichaam.

 

Dek- en buikkleur

De dekkleur wordt gevormd door lichtgrijze dekharen, die voorzien zijn van een zwarte top (ticking). De verdeling van deze zwarte haartoppen is onregelmatig. Hoe onregelmatiger des te beter. De lichtgrijze kleur met zwarte, onregelmatige ticking strekt zich uit over kop, oren, dek, borst, zijden, voorzijde voorbenen en de buitenzijde van de achterbenen. De triangel is klein en wit. De oren zijn zwart omzoomd. De bovenkant van de staart is donker door een sterkere zwarte ticking dan die van de dekkleur. De buikkleur is wit, evenals de onderzijde van de staart, de achterzijde van de voorbenen, de binnenzijde van de achterbenen, de onderzijde van de kop en de oogringen. De oogkleur is donkerbruin. De nagels zijn donkerhoornkleurig. De snorharen zijn zwart, met uitzondering van de snorharen in de kaakrand. Deze hebben de kleur van de kaakrand.

 

Tussen- en grondkleur

De tussenkleur is wit, ongeveer 5 mm breed, scherp begrensd en aan de bovenzijde voorzien van een smalle scherp begrensde zwarte ring.
De grondkleur van het dek is blauw. Deze blauwe grondkleur is breder dan de witte ring van de tussenkleur. De grondkleur van de triangel is blauw. De grondkleur aan de buik is donkerblauw.
.

 

Lichaamsconditie en verzorging

Zie het algemene gedeelte.

 

Lichte fouten

Geringe afwijking in type. Geringe afwijking in bouw. Iets slappe pels. Iets weinig onderhaar. Iets lichte dekkleur. Iets licht gekleurde borst. Iets licht gekleurde benen. Iets licht gekleurde flanken. Ticking dek iets egaal. Ticking dek iets licht. Ticking dek iets donker. Iets grote triangel. Iets lichte nuancering op de voorbenen. Iets lichte oogkleur. Iets lichte nagelkleur. Enkele witte snorharen, uitgezonderd de snorharen in de kaak- rand.   Tussenkleur iets smal.Tussenkleur iets breed. Tussenkleur iets onscherp begrensd. Tussenkleur niet helder- wit. Iets lichte grondkleur dek. Iets lichte grondkleur buik.

Zie verder lichte fouten in het algemene gedeelte.

 

Zware fouten

Grote afwijking in type. Grote afwijking in bouw. Te slappe pels. Te weinig onderhaar. Te lichte dek- kleur. Te donkere dekkleur. Te egale dekkleur. Te lichte kleur op borst. Te lichte kleur op benen. Te lichte kleur op flanken. Te grote triangel. Te veel lichte nuancering (witte strepen) op de voorbenen. Gele triangel. Bruine kleur in gekleurde lichaamsde- len. Te lichte oogkleur. Te lichte nagelkleur. Te veel witte snorha- ren, uitgezonderd de snorharen in de kaakrand. Tussenkleur te smal. Tussenkleur te breed. Tussenkleur te wazig begrensd. Grauwe tussenkleur. Bruine tussenkleur. Te lichte grondkleur dek. Te lichte grondkleur buik. Bruine grondkleur dek. Bruine grondkleur buik.

Zie verder zware fouten in het algemene gedeelte.